Rat info:

Wist u datjes; over

Voortplanting van de rat

Elke vier tot zes weken kan een vrouwtjes rat gedekt worden. Dit kan zelfs gebeuren als de rat nog bezig is het met het zogen van de vorige jongen. Na de dekking is de draagtijd van een nestje 21 tot 23 dagen. Bij een worp kan een bruine rat één tot twintig jongen per keer krijgen. Het is logisch dat de ratten populatie hierdoor snel toeneemt. In de praktijk krijgen de ratten gemiddeld zeven tot twaalf jongen per keer. Gemiddeld krijgt één vrouwtjes rat 30 jongen per jaar. Binnen 6 weken zijn de jongen al geslachtsrijp. Dit betekent, dat één koppel ratten kan zorgen voor tweeduizend nakomelingen in één jaar tijd. Hierbij wordt er rekening gehouden dat de nakomelingen zich na 6 weken voortplanten. Een plaag ontstaat zo al snel.

Zwarte rat

Bruine rat

Verschillen tussen de bruine en zwarte rat

De bruine rat, ook wel bekend als deNoorse rat, is veel groter dan de zwarte rat. Hij heeft een dikke lichaamsbouw, kleine oren en een stompe snuit. Bruine ratten zijn vaak bruin, maar ze kunnen variëren van beige tot donkerbruin dat zwart lijkt. Hun staarten zijn vaak donkerder bij het lichaam en lichter aan de punt. Noorse ratten zijn geen uitstekende klimmers, maar ze zijn wel uitstekende zwemmers.

De kans hierop is heel erg klein, ……maar ze kunnen het wel!

Zwarte ratten, soms ook wel dakratten genoemd, zijn kleiner dan Noorse ratten. Ze hebben een puntigere snuit en grotere oren. Ze zijn veel dunner en lichter en hebben een donkere staart. Ze zijn donkergrijs of zwart. In tegenstelling tot Noorse ratten zijn dakratten geen goede zwemmers. Ze maken dit echter goed met hun vermogen om te klimmen.

Wie betaald wat? Info van gemeente/woningbouwverenigingen:

Informeer eerst of u recht heeft op een bijdrage in de kosten van uw gemeente of woningbouwvereniging. In de meeste gevallen zal dit niet het geval zijn, probeer dan om samen met uw buren gezamenlijk de kosten te verdelen.

Gemeente:

Neder-Betuweindex.php (nederbetuwe.nl)  Buren: Ongediertebestrijding – Gemeente Buren  Lingenwaard: Bestrijding van ongedierte | Gemeente Lingewaard  Culemborg: Ongediertebestrijding | Gemeente Culemborg  Rhenen: Ongediertebestrijding | Gemeente Rhenen enz. enz.

Woningbouwvereniging: Thius: Faq – Thius

Tot slot:

Het aantal ratten naar nul brengen is op boerderijen onmogelijk of slechts tijdelijk, andere ratten zullen hun plaats innemen en de rat hoort nu eenmaal in de natuur thuis. Wel helpen IPM-maatregelen (geïntegreerde plaagdieren management), zoals wering en hygiene (https://www.nvwa.nl/onderwerpen/muizen-en-andere-plaagdieren-bestrijden/integrated-pest-management), om het aantal zo laag mogelijk te houden. En ja, ratten verspreiden ziekten. De ziekte van Weil is bekend van verontreinigd zwemwater, maar zie ook https://www.rivm.nl/wilde-knaagdieren-en-zo-nosen/ziekteverwekkers. De kans hierop is gering, maar door toename van ratten overlast, neemt de kans natuurlijk toe…… Raadpleeg bij verwonding dus altijd uw huisarts!

Rat GIF - Find & Share on GIPHY
Dit zijn echt geen uitzonderingen!!